Inspiration, Kreta, vardag

Vinter och vinter – livet på Kreta fortsätter

Plötsligt blir himlen mörk och då vet man att man snart är blöt. Det är vinter på Kreta, vilket innebär att det ligger snö på bergen och det regnar ibland. Men när det regnar, då regnar det. Det är så roligt med oss svenskar, vi gillar detta med väder. Har vi inget att prata om så kan vi i alla fall prata väder. Vintertid här innebär att det skördas apelsiner och citroner här nere, i alla fall är det den slutsatsen jag har dragit eftersom vi nu av vår söta granne får just apelsiner och citroner. Idag kom det även med små skorpor, dill, något jag gissade är körvel och så väldigt söta små squashar (heter det så, squash i plural?). Så nu får det bli till att hitta lämpliga recept för inspiration (fick en hel del tips av er som läser förra gången jag skrev om apelsiner och citroner  – tack för det!) 

Annars lunkar livet på med vardag och jobb, precis som hemma men helt annorlunda. Igår skulle vi köpa hundmat… Jag har förstått det som att de flesta nog ger sina hundar matrester, men vi är ju vana vid att ge dem torrfoder så det blir till att fortsätta med det, eller en kombo. Vi tog oss i alla fall till närmaste djuraffär. Väl där kommer vi in i en helt tom affär. Dörren på vid gavel och inte skuggan av en levande varelse. Vi skojade om hur vi rediga svenskar står och väntar, när vi kanske skulle ta och lägga pengarna på disken och åka hemåt istället. Men efter ett tag dök det upp en snubbe glatt pratande på grekiska. Det fick bli till att använda frasen ”Δεν καταλαβαίνω” (Den katalavaíno) som betyder ”jag förstår inte”. Tur att vi har hunnit lära oss lite via vår grekiska kurs! Men det hindrade inte honom utan han pratade glatt på. Kanske var han glad över lite sällskap… Prutade på priset gjorde han i rena farten med så det var bara att tacka och ta emot.

Det där med språk ÄR spännande, speciellt för en som mig som aldrig har sett mig som en ”språkmänniska”. Härom dagen skulle jag betala min första grekiska räkning. Och givetvis gjorde jag som jag har gjort hemma, tog mig till närmaste bank. Men tji fick jag! Det visade sig nämligen att olika företag är kopplade till olika banker och ska man betala en räkning får man gå till rätt bank. Eller postkontoret. Allt det stod givetvis på baksidan av räkningen. Vilket inte hjälpte mig som inte förstod vad det står. Men det löste sig det med och jag fick två trevliga pratstunder, en på var bank.

Så livet går vidare här nere. Allt gott tills nästa uppdatering.

 

/Kathja

Please follow and like us:

2 reaktioner på ”Vinter och vinter – livet på Kreta fortsätter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − sju =