Foto, Kreta

Dramatik i vardagen…

Plötsligt hör jag hur något träffar marken vid min fot… Det nästa jag ser är hur ett linsskydd rullar fram längs gatan. Min första tanke är, ”nu tappade någon en kamera”. Min nästa och den snabbt näst påföljande tanken är. ”vänta lite, det ser ut som mitt linsskydd och varför är min axelrem till kameran så lätt?”.
Det visade sig vara en helt logisk och ändå en inte helt vanlig förklaring till allt detta. Nämligen att karbinhaken som länkar kameran till remmen runt min axel hade helt utan förvarning släppt, med följden att min kamera med full kraft hade slagit i backen…
Men hjärtat i halsgropen och med tårarna som låg farligt nära gränsen att svämma över böjde jag mig fram och lyfte försiktigt upp min bebis. Sekunderna varpå väg att avstanna helt när jag vände den om och såg den böjda plåtringen och spindelnätet på Hoyas Cirk.pl filter som satt längst fram på mitt (väldigt dyra) objektiv. I detta ögonblick så avstannade alla livsuppehållande funktioner i min kropp och nästan som svävande från ovan ser jag hur min hand börjar med att skruva av filtret. Det krasar av söndrigt glas för varje gång min hand vrider på filtret, innan det till slut lossnar…
Jag tittar oförstående ner i den 82 mm stora öppningen och inser efter en stund två saker, dels att jag måste börja andas igen, annars kommer jag att svimma och dels att det inte har blivit så mycket som en skråma på själva objektivet.
Min stora räddning för dagen var att jag hade givit mig ut tidigt i morse, för att fotografera soluppgången, här på Kreta och innan jag givit mig iväg hade jag skruvat på Cirk.pl filtret ovan på mitt uv-filter. Så när den tunga Canon kameran slog i backen hade dessa 2 filter fungerat som en stötupptagande buffert. Uv filtret hade i stort klarat smällen med endast ett litet märke på utsidan, medans resten av kameran hade rullat upp på stativfästet under kameran.
Jag brukar säga att jag är den som har mest tur i hela världen och att jag är född med en guldstjärna på ena skinkan… Efter den här dagen är jag än mer övertygad om att så är fallet. Jag behöver visserligen köpa ett nytt filter men det är en liten kostnad, och en helt överkomlig sådan, i det stora hela.
//Patric
Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + elva =